Noul an școlar 2019 – 2020 a debutat, luni, când 2.824.594 de elevi și copii de grădiniță au trecut din nou pragul unităților de învățământ. În timp ce elevii din clasele mici sunt entuziasmați, cei mari sunt pesimiști, invocând„șchiopătatul” pe care sistemul de învățământ românesc îl are în momentul de față.
Adelina și Ana sunt eleve în clasa a III-a la Școala gimnazială nr. 79 din Capitală. Fetele au pășit cu mult entuziasm în clase în prima zi a noului an școlar.
„Avem puține emoții. Ne place foarte mult la școală. La școală, ne place în special matematica. Vrem să le transmitem copiilor care încep azi școala să aibă mult succes în noul an școlar și să fie sănătoși”, au spus elevele.
Foarte aproape de această școală gimnazială se află Colegiul Național „Ion Creangă”, unde entuziasmul prezent în curtea celor mici e înlocuit cu critica adusă sistemului educațional românesc, care ar trebui, potrivit liceenilor, să „îmbrace haine” aplicate, practice.
Lucian Grasu e elev în clasa a XII-a la acest liceu și consideră că sistemul educațional actual are nevoie de câteva modificări esențiale.
„Ar trebui să învățăm ce vrem noi să învățăm mai mult, să ne specializăm încă din liceu”, spune liceanul.
Sebastian Diaconu, elev în clasa a X-a la același liceu, a precizat că sistemul educațional românesc e „destul de prost organizat”.
„Mai toți profesorii te pun să înveți la toate materiile și te împiedică să te axezi pe ce îți dorești să faci”, declară acesta.
Sebastian a mai menționat că prima modificare pe care ar aduce-o sistemului românesc, în ipoteza în care ar ajunge să fie ministrul Educației, ar fi implementarea modelului sistemului educațional finlandez și în țara noastră: „Consider că e foarte bun. Fiecare elev să studieze și să se axeze pe materiile pe care și le dorește”.
Alexandrina Pop e elevă în clasa a X-a la același liceu și spune că sistemul românesc de învățământ are atât părți bune, cât și părți rele, însă în mod cert se resimte nevoia unei reforme.
„Ar trebui schimbate anumite lucruri. Ar trebui schimbat modul de predare, astfel încât să fie mai atractiv”, spune Alexandrina.
Livia, în clasa a X-a, impărășește opinia și adaugă că sistemul educațional ar trebui să fie mai aplicat.
„Ar trebui să fie unul mai practic, mai axat pe aplicații practice, pentru că teoria o uităm de la un an la altul și, în afară de asta, după ce ieșim de pe băncile liceului și ale facultății ne trezim că nu știm ce să facem mai departe, nu știm cum e afară, nu știm cum e în țară, practic asta ar trebui, să se aplice într-un fel sau altul și un schimb de experință între școli din afară și din România”, precizează Livia.
Cristian, elev al aceluiași liceu, are aceeași nemulțumire: absența practicii de la clasă și mai spune că sistemul educațional românesc în momentul de față e „puțin cam dezordonat”.
Un număr de 2.824.594 de elevi și copii de grădiniță au început, luni, cursurile anului școlar 2019 – 2020.